Karpatka to bardzo popularny i ceniony przez cukierników wypiek, który zna niemal każdy. My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego klasycznego przysmaku. Nasz przepis zawiera inny rodzaj ciasta i kilka smaków, które nie pojawiają się w bazowej wersji karpatki. Proponujemy dodatek owoców jagodowych, prażonych płatków migdałowych i gałązek lawendy. Taki deser pozostanie na długo w pamięci osób, które po skosztowały.
Składniki (forma o średnicy 15 cm)
Ciasto czekoladowe
- 100 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 5 g sody
- 20 g ciemnego kakao
- 1 duże jajko
- 75 ml kefiru
- 75 ml oleju rzepakowego
- 75 ml gorącej wody
- kwiatki z 2 gałązek lawendy
Masa karpatkowa
- 1/4 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 100 g miękkiego masła
- 3 gałązki lawendy
Dodatkowo
- świeże owoce: 100 g borówki amerykańskiej, około 150 g jeżyn
- płatki migdałów – około 30 g
- gałązki – kwiaty lawendy do ozdoby
Przygotowanie
Ciasto
Masa karpatkowa
Do wystudzonego budyniu dodawać masło, łyżka po łyżce i miksować na idealnie gładki krem (budyń musi być dobrze ostudzony, masło miękkie). Wyłączyć i ostudzić. Resztę mleka zagotować z gałązkami lawendy (przed dodaniem wymieszanego pozostałego mleka z dodatkami usunąć je) i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładkiego kremu, żeby nie było grudek. Odlać połowę mleka, dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier oraz żółtko, dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto ułożyć w formie, ja wyłożyłam brzegi papierem do pieczenia. Wykładamy na nie krem, równo rozsmarowujemy. Układamy owoce. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, wykładamy pomiędzy owoce w kilku miejscach. Ciasto ozdabiamy kwiatami lawendy, schładzamy w lodówce przynajmniej 2-3 godziny.
Przepis i więcej wskazówek znajdziecie również na stronie: www.mojetworyprzetwory.blogspot.com