Chleb żytni na zakwasie to najzdrowsza forma żyta jaką możemy wprowadzić do swojej codziennej diety. Powszechnie znany smak takiego chleba warto wzbogacić dodatkami. Jeśli poszukujesz czegoś bardziej wyrafinowanego niż nasiona i pestki, proponujemy przygotowanie pieczywa aromatyzowanego lawendą. Chleb z płatkami lawendy doskonale pasuje jako dodatek do sałatek czy podstawa słodkich kanapek z białym serem i miodem.
Składniki [2 keksówki]
- 600 g płynnego zakwasu żytniego
- 300 ml wody
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 450 g mąki chlebowej typ 650
- 2 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki miodu lawendowego
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- tłuszcz do wysmarowania formy – olej
- kilka gałązek świeżej lawendy
Przygotowanie
Do dużej miski wlewamy zakwas, wodę, miód. Dodajemy sól, mąki, drożdże i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Keksówki smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy umytymi i osuszonymi gałązkami lawendy.
Ciasto mieszamy i przekładamy do keksówek do 2/3 wysokości. Przykrywamy czystymi ściereczkami aż urośnie do brzegów foremek.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy go na 200 stopni w opcji: góra-dół. Pieczemy przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie chleb wyciągamy z formy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis i więcej wskazówek znajdziecie również na stronie: www.mojetworyprzetwory.blogspot.com