lawendowy-chleb-zytni-na-zakwasie

Chleb żytni na zakwasie to najzdrowsza forma żyta jaką możemy wprowadzić do swojej codziennej diety. Powszechnie znany smak takiego chleba warto wzbogacić dodatkami. Jeśli poszukujesz czegoś bardziej wyrafinowanego niż nasiona i pestki, proponujemy przygotowanie pieczywa aromatyzowanego lawendą. Chleb z płatkami lawendy doskonale pasuje jako dodatek do sałatek czy podstawa słodkich kanapek z białym serem i miodem.

Składniki [2 keksówki]

  • 600 g płynnego zakwasu żytniego
  • 300 ml wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 450 g mąki chlebowej typ 650
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki miodu lawendowego
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • tłuszcz do wysmarowania formy – olej
  • kilka gałązek świeżej lawendy

Przygotowanie

Do dużej miski wlewamy zakwas, wodę, miód. Dodajemy sól, mąki, drożdże i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Keksówki smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy umytymi i osuszonymi gałązkami lawendy.
Ciasto mieszamy i przekładamy do keksówek do 2/3 wysokości. Przykrywamy czystymi ściereczkami aż urośnie do brzegów foremek.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy go na 200 stopni w opcji: góra-dół. Pieczemy przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie chleb wyciągamy z formy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis i więcej wskazówek znajdziecie również na stronie: www.mojetworyprzetwory.blogspot.com

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz