Ciekawy pomysł na wykorzystanie świeżego, zdrowego szpinaku, który obecnie wdzięczy się na naszej plantacji. Radość dla oka i podniebienia – gwarantowane!
Składniki na ok. 30 pierogów
Farsz:
- pół główki młodej kapusty
- ok. 300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- drobny kawałek świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól
- pół łyżeczki suszonego imbiru
Ciasto na pierogi:
- 350 g mąki + sporo do podsypywania – u mnie orkiszowa
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju rzepakowego
- 250 ml wrzącej wody
- 150 g mrożonego szpinaku, najlepiej rozmrożonego przez noc
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania farszu. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy na patelnię z rozgrzanym olejem (ok 2 łyżki). Smażymy na małym ogniu, a kiedy zaczyna się zbyt mocno rumienić, dolewamy wodę, by smażenie zamienić w duszenie. 🙂
Szpinak dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Przepłukujemy zimną wodą, kroimy bardzo drobno i dodajemy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę
lub blat kuchenny. Na środku mącznego kopca robimy wgłębienie, dodajemy łyżkę oleju i partiami
wlewamy gorącą wodę, jednocześnie zagarniając i rozgniatając
ciasto dużym nożem. Kiedy przelejemy już całość wody, dodajemy mocno odciśnięty z wody szpinak i zagniatamy ciasto dłońmi przez ok. 10-15 minut, pamiętając, że jeśli klei się zbyt mocno, należy podsypywać je mąką. Doskonałe
ciasto jest gładkie i napowietrzone. Kiedy osiągnięcie taki efekt, zawińcie je np. lnianą ściereczką i włóżcie do zamrażarki na 10 minut.
W tym czasie doprawiamy naszą szpinakowo-kapuścianą masę podanymi wyżej przyprawami. Z nich wszystkich absolutnie niezbędna jest sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Przyprawiony farsz mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Po 10 minutach wyjmujemy ciasto, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie przy pomocy wałka lub butelki od wina 🙂 na grubość ok. 2mm. Używając szklanki wykrawamy okrągłe kształty, na środek każdego wykładamy odrobinę farszu i sklejamy pierożki.
Pierogi wrzucamy partiami do sporego garnka z wrzącą i osoloną wodą z
dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia na
wierzch. Podczas wyjmowania, pamiętamy, by pierogi układać w jednej partii obok siebie, nigdy na sobie. Inaczej istnieje baaardzo duże prawdopodobieństwo sklejenia!
Smacznego!
Przepis stworzony we współpracy z blogiem www.lekkojakhel.pl.