Zioła
Dzięki naszym ziołom potrawy nabierają wyjątkowego, naturalnego smaku. Tworzymy też specjalne zestawy i mieszanki ziół. Selekcjonujemy je z myślą o przeznaczeniu – do przyprawiania konkretnych potraw lub do dekoracji.
Mięty (omszała, pieprzowa, zielono-biała, czekoladowa, dzika, poziomkowa)
Mięta dzięki swojemu wyjątkowemu, uniwersalnemu smakowi, jest doskonałym dodatkiem zarówno do drinków i deserów, a także jako przyprawa do mięs. Ze względu na tak rozległe zastosowanie, w naszej ofercie dostępna jest w różnych odcieniach i aromatach.
Bazylie (zielona, fioletowa,tajska, anyżowa)
Bogata w smak i aromat przyprawa, która jest niezastąpionym składnikiem włoskiej kuchni. Świetnie jednak sprawdza się także jako dodatek do zup, sałatek i mięs. Dostępna u nas w kilku rodzajach.
Zielona – klasyczna odmiana bazylii. Główny składnik pesto. Ma piękny, korzenny zapach oraz ostro-słodki smak.
Tajska – Charakterystyczny anyżowy zapach i lukrecjowo-miętowy zapach. Zamienia tajskie curry w niepowtarzalne doznanie smakowe. Bogata w witaminy z grupy B, A oraz C, a także fosfor, żelazo oraz wapń i beta karoten.
Fioletowa – odmiana bazylii o bardzo intensywnej, purpurowo-brązowej barwie. Smakowo bardzo podobna do bazylii zielonej, z delikatnym, cytrynowym aromatem i posmakiem. Doceniana głównie za swój ciekawy kolor, idealnie nadaje się do dekoracji.
Anyżowa – Odmiana o silnie zaakcentowanym anyżowym zapachu i smaku.
Szałwie (siwa, ananasowa, muszkatołowa, fioletowa, zielono-biała, fioletowo-biała)
Liście szałwii mają specyficzny aromat sosny, eukaliptusa, cytryny i gorzkości. Jej ostry, zdecydowany smak, bardzo dobrze pasuje do tłustych mięs np. gęsi, kaczki, wieprzowiny. Smak szałwii nie zmniejsza się mimo długiego gotowania, jest więc dobra przyprawą do zup i potrawek, a także do wędzenia. Różnorodność barw oraz kształtów stanowi niepowtarzalny element dekoracji.
Hyzop
Liście hyzopu mają miętowy aromat, są jednak bardzo gorzkie i mają mocny smak. Dlatego powinno stosować się je z umiarem. Umiejętne ich dodanie jednak, może wydobyć ciekawy smak z kompotów, mielonego mięsa czy zupy. Komponuje się z pieczarkami. Świetny do wędzenia.
Trawa cytrynowa
Tropikalna trawa o wyrazistym cytrynowym smaku i aromacie z lekką, imbirową nutą. Jest często stosowana w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej czy indyjskiej. Równoważy pikantne smaki, świetnie sprawdza się jako przyprawa do ryb, drobiu czy curry.
Czosnek niedźwiedzi
Liście czosnku niedźwiedziego mają delikatny czosnkowy smak i zapach. Nie można go długo gotować, ponieważ traci wtedy cały aromat – należy dodawać go do potraw, przed samym podaniem. Świetnie smakuje w zupach, sałatkach, na kanapkach, w sosach i z twarogiem. Ma jednak krótki okres wegetacji: kwieceń-maj (po sezonie dostępny w formie suszonej).
Oregano - tradycyjne, złote, diabolo, biało-zielone
Posiada mięsiste liście o intensywnym cytrynowym smaku. Dodawane do sosów, pizzy, mięs i sałatek nadaje im wyjątkowego smaku. Doskonale komponuje się z ostrymi potrawami.
Złote- Posiada listki o złotym zabarwieniu, delikatne w smaku i zapachu
Diabolo- Charakteryzuje się bardzo silnym aromatem.
Trybula
Ma subtelny, delikatny smak przypominający pietruszkę i anyż. Trybula bardzo dobrze współgra ze smakiem serów, jaj, masła ziołowego i potraw ziemniaczanych. Jest również idealnym dodatkiem do sosów, zwłaszcza tych podawanych do ryb. Ze względu na jej delikatny smak, trybulę powinno dodawać się na koniec duszenia lub gotowania. Stosowana w kuchni molekularnej.
Lubczyk/magi
Świeże liście lubczyku charakteryzują się ostrym, piżmowym smakiem o nucie cytryny i selera. Używane jako dodatek do zup, wywarów, pikli, sałatek, gulaszów i sosów pomidorowych. Łodygi wykorzystywane są w cukiernictwie – po kandyzowaniu idealnie nadają się do dekoracji ciast i deserów. Nasiona lubczyku wurzywane są jako dodatek do ziemniaków czy sałatek, natomiast zmiażdżone nasiona dodaje się do pieczenia chleba, ciastek lub herbatników.
Soliród/koper morski
Soliród to morskie, mięsiste ziele o słonym i nieco trawiastym smaku. Dlatego jest cudownym dodatkiem do dań rybnych, z których wydobywa smak i nadaje im świeżości. Świetnie sprawdza się także z owocami morza oraz jako dodatek do sałatek.
Stewia
Słodka roślina o bardzo silnym smaku i aromacie. Stosowana jako słodzik oraz do dekoracji. Jest dostępna świeża oraz w formie suszonej. Nie podwyższa ani nie obniża cukru we krwi.
Tymianki - zwykły, cytrynowy, imbirowy
Tymianek to jedno z najbardziej uniwersalnych ziół – trudno znaleźć potrawę, do której by nie pasował. Ma ostry, odświeżający smak, który wydobywa aromat z większości mięs. Podstawa kuchni francuskiej, farszów, pasztetów, gulaszów i zup. W naszej ofercie także odmiana imbirowa i cytrynowa, które pozwolą wprowadzić nowy akcent do wypróbowanych przepisów. Tymianki stanowią tez subtelny element dekoracji potraw.
Rozmaryn
Rozmaryn to zioło o bardzo charakterystycznym smaku sosny, imbiru i słodkiej mięty. Jego aromat wykorzystywany jest w wielu daniach. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do mięs (drobiu, ryb, cielęciny, wieprzowiny, dziczyzny) oraz jako dodatek do szpinaku, grochu, pomidorów czy soczewicy. Jest także dobrym składnikiem sosów. Wspomaga odporność organizmu.
Kolendra
W gastronomii wykorzystuje się zarówno nasiona, korzeń jak i liście, które doskonale komponują się z potrawami indyjskimi, meksykańskimi czy arabskimi. Kolendra ma szerokie zastosowanie kulinarne: jako dodatek aromatyzujący do zup i gulaszów, przyprawa do marynat, do potraw z jagnięciny. Nadaje wspaniały smak rybom czy kurczakom, tworząc w mieszance z innymi ziołami wspaniałą, chrupiącą skórkę.
Melisa
Melisa to zioło delikatnym smaku i cytrynowym aromacie, dlatego jest szeroko stosowana w gastronomii. Można używać ją jako dekoracji i przełamania smaku słodkich deserów. W daniach pikantnych przynosi przyjemne orzeźwienie. Będzie także świetnym dodatkiem do napojów i sorbetów.
Piołun
Specyficzne zioło o gorzkim smaku, które niegdyś wykorzystywano jako przyprawę do piwa. Świetnie jednak komponuje się z tłustym mięsem (gęś, wieprzowina) oraz z zapiekankami.
Estragon
Aromatyczna przyprawa o bardzo charakterystycznym smaku. Marynowana w occie staje się doskonałą bazą do różnych sosów, dressingów oraz domowej musztardy. Idealnie komponuje się z rybami, skorupiakami, wieprzowiną, cielęciną, jagnięciną, dziczyzną, drobiem, ziemniakami i ryżem.
Majeranek
Popularne zioło, stosowane głównie w kuchni europejskiej. Doskonale pasuje do dań rybnych, małży, owoców morza, sałatek, pomidorów, sosów na bazie masła lub grzybów. Majeranek idealnie komponuje się z warzywami takimi jak kapusta, ziemniaki czy fasola. Pasuje również do dań z grilla, jagnięciny, gulaszy z papryki, pizzy oraz baraniny. Ułatwia trawienie ciężkich tłuszczy.
Cząber górski/czubryca
Posiada wyraźny i pikantny smak, z powodzeniem może zastąpić tradycyjny pieprz. Stanowi doskonałe uzupełnienie dań z jajek, zapiekanek czy jako dodatek do bułki tartej w panierce. Najczęściej używa się go jako przyprawę do zielonych warzyw, szczególnie dobrze komponuje się z fasolą. Cząber wysuszony i posiekany jest nieodłącznym składnikiem wielu mieszanek ziołowych, które dodawane są do mięs, gulaszów, dań warzywnych, pizzy oraz pieczonych mięs i ryb. Można stosować zarówno świeże i suszone.
Gwiazdnica
Zioło niegdyś pospolicie stosowane w kuchni, dzisiaj często (niesłusznie) zwalczane jako chwast. Ma łagodny, odświeżający smak, przypominający nieco groszek. Można spożywać ją zarówno na surowo jak i gotowaną. Świetna w połączeniu z sałatkami, zupami i twarożkami.
Mniszek lekarski
To tak popularne w Polsce ziele, okazuje się bardzo niedocenionym w naszej gastronomii. A w smaku przypomina rukolę – ma pikantny, lekko orzechowo-gorzki smak. Wspaniałe do sałatek, świetnie łączy się także z mięsem oraz jako dodatek do sałatki wiosennej (doskonałej dla cukrzyków). Także jako dodatek do twarożków.
Pokrzywa
Jeśli dobrze obejść się z pokrzywą, to wcale nie będzie nas parzyć – a stanie się kolejnym, zdrowym i smacznym składnikiem w kuchni. Ma delikatny, odświeżający, gorzko-ostry smak. Świetnie smakuje w połączaniu z czosnkiem i makaronem, wspaniale nadaje się do różnych zup i jajecznicy.
Lebioda/komosa
Lebioda (inaczej zwana komosą) ma bardzo delikatny, nieco szpinakowy smak. Dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do zup i sałatek. Wspaniale smakuje także w daniach z makaronem i kurczakiem.
Jasnota biała
Ziele to jest trochę podobne do przykrywy, jednak nie parzy. Ma specyficzny, nieco gorzki smak, który częściowo zanika podczas obróbki termicznej. Dlatego świetnie nadaje się do gotowania zup, jako przyprawa do mięs lub składnik zapiekanki czy tarty.
Podagrycznik
To roślina smakiem i aromatem przypomina marchewkę. Świetna do zup, sałatek i mięs.
Piołun
Piołun posiada drobne, urocze listki. Ze względu na swój bardzo silny, charakterystycznie gorzki smak, sprawdza się jako przyprawa do mięs. Niegdyś używany przy produkcji absyntu.
Trawa Żubrowa
Inaczej turówka wonna, wykorzystywana przez wiele lat w gorzelnictwie. Jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych czy dziczyzny. Jej aromat wspaniale podkreśla walory smakowe delikatnych mięs. Świetna do sosów. Stosowana również jako element związywania bukiecików ziołowych dekorujących potrawy.