1_1

Karpatka to bardzo popularny i ceniony przez cukierników wypiek, który zna niemal każdy. My proponujemy dzisiaj zupełnie inną wersję tego klasycznego przysmaku. Nasz przepis zawiera inny rodzaj ciasta i kilka smaków, które nie pojawiają się w bazowej wersji karpatki. Proponujemy dodatek owoców jagodowych, prażonych płatków migdałowych i gałązek lawendy. Taki deser pozostanie na długo w pamięci osób, które po skosztowały.

Składniki (forma o średnicy 15 cm)

Ciasto czekoladowe

  • 100 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 5 g sody
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1 duże jajko
  • 75 ml kefiru
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml gorącej wody
  • kwiatki z 2 gałązek lawendy

Masa karpatkowa

  • 1/4 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 gałązki lawendy

Dodatkowo

  • świeże owoce: 100 g borówki amerykańskiej, około 150 g jeżyn
  • płatki migdałów – około 30 g
  • gałązki – kwiaty lawendy do ozdoby

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wsypujemy wszystkie suche produkty: mąkę, cukier, sodę i kakao, mieszamy. Dodajemy jajka, kefir i wodę – miksujemy, żeby wszystko się ze sobą połączyło, dodajemy wymieszane suche produkty, miksujemy i na sam koniec wlewamy gorącą wodę, szybko miksujemy i wylewamy na przygotowaną formę – wyłożoną papierem (ciasto będzie dość płynne, takie ma być). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy około 40-45 minut. Wyciągamy, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej)

Masa karpatkowa

Do wystudzonego budyniu dodawać masło, łyżka po łyżce i miksować na idealnie gładki krem (budyń musi być dobrze ostudzony, masło miękkie). Wyłączyć i ostudzić. Resztę mleka zagotować z gałązkami lawendy (przed dodaniem wymieszanego pozostałego mleka z dodatkami usunąć je) i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładkiego kremu, żeby nie było grudek. Odlać połowę mleka, dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier oraz żółtko, dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto ułożyć w formie, ja wyłożyłam brzegi papierem do pieczenia. Wykładamy na nie krem, równo rozsmarowujemy. Układamy owoce. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, wykładamy pomiędzy owoce w kilku miejscach. Ciasto ozdabiamy kwiatami lawendy, schładzamy w lodówce przynajmniej 2-3 godziny.

Przepis i więcej wskazówek znajdziecie również na stronie: www.mojetworyprzetwory.blogspot.com

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz