Dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu wciąż się rozwijamy i wychodzimy naprzeciw Waszym oczekiwaniom. Jesteśmy pełni pasji i cieszy nas, gdy zauważają to inni. Tak pisali i mówili o Ogrodnictwie Lawenda:
Twój STYL
"Takie płatki! Przypisaliśmy im funkcję ozdobną, a przecież wiele kwiatów można jeść, podobnie jak inne części roślin. Fiołki, nagietki czy stokrotki są smaczne i pełne wartości odżywczych, a dodatkowo sprawiają, że danie wygląda pięknie. Idziemy ich tropem. Patrz, wąchaj i śmiało próbuj!"
Weranda Country
"Sałatka z rukolą, nagietkami i nasturcjami. Chłodnik z różową begonią i drink posypany chabrowymi płatkami. Kwiatami z ogrodu Zofii zajadają się goście w najlepszych polskich restauracjach. [...] Na farmie przybywa rabat, pojawiają się coraz to nowe gatunki kwiatów jadalnych. Mam odmiany bławatków, begonii i pelargonii bardzo rzadko u nas spotykane - chwali się Zofia."
Wysokie Obcasy, Kuchnia - cykl "Żywicielki"
"Od ponad 20 lat Zofia uprawia jadalne kwiaty, które dziś trafiają na stoły najlepszych polskich restauracji. (...) - W dzieciństwie cały czas grzebałam w ziemi. Więc rodzice wysłali mnie do szkoły ogrodniczej - wyznaje ze śmiechem Zofia. - Uwielbiałam to: dotykać płatków, wąchać, przycinać, kopać grządki, patrzeć, jak to wszystko rośnie. Nasz ogród był najładniej ukwiecony na całej ulicy! Zawsze przy tym odpoczywałam i tak jest do dzisiaj, choć teraz to także moja praca."
Artykuł dostępny na wysokieobcasy.pl
Dzień dobry TVN, cykl "Naturalnie!"
"Zofia Zienkiewicz jest pionierką uprawy kwiatów jadalnych w Polsce i w tym temacie jest chodzącą encyklopedią. Jakie odmiany hoduje? Ile kosztują? Czy są przebadane? Jakie mają właściwości prozdrowotne? Jakie kwiaty nie są jadalne? Królestwo Pani Zofii zwiedziła prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska."
Obejrzyj odcinek w:
Magazyn Kuchnia
W wywiadzie dla magazynu Kuchnia Zosia opowiedziała o historii Lawendy, jej rozwoju, życiu na plantacji, doświadczeniach i kolejnych wyzwaniach, które wciąż przed sobą stawiamy.
Magazyny Food Service i Restauracja
Na początku 2018 roku nasze produkty pojawiły się na półkach Makro Cash&Carry w całej Polsce i cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Nie umknęło to uwadze magazynów branżowych!
Pomorskie Prestige - Slow life
"Kwiaty i płatki jadalne, kiełki, zioła, warzywa, sałaty i listki dekoracyjne… W ogrodzie Zofii Lawendy znajdziemy całe bogactwo naturalnych plonów. Kilka lat temu pani Zofia Zienkiewicz, nazywana przez swoich klientów pieszczotliwie Zofią Lawendą, wpadła na pomysł, by wypełnić niszę na rynku. Zajęła się uprawą jadalnych kwiatów, ziół i sałat. Dziś w Ogrodnictwie Lawenda zaopatrują się najlepsi szefowie kuchni, którzy nie wyobrażają sobie serwowania swoich dań bez malowniczych, kwietnych dodatków na talerzach."
Czytaj więcej na:
TVP 1 - Polski grill
"Jeżeli po zioła, to tylko do Zosi!" - do naszego ogrodnictwa zawitał Artur Moroz w drugim odcinku programu Polski grill. Zioła dodały wyjątkowego aromatu przygotowywanym potrawom, a przepyszny efekt końcowy ozdobiły kwiaty jadalne. Była to dla nas niesamowita przyjemność, ale i świetna zabawa, gdy wspólnie mogliśmy usiąść do stołu i delektować się tym, co zgrillowali Artur Moroz, Rudi Schuberth i Mariusz Czepczyński.
Odcinek 2 do obejrzenia na:
Wege przewodnik - Eco magazyn o kuchni roślinnej
"Gospodarstwo "Lawenda" przypomina baśniowe miejsce. Pachnie tu ziołami, a wokół pełno barwnych kwiatów i soczystych owoców. O wyjątkową atmosferę dba właścicielka Zosia Zienkiewicz. [...] Zosia częstuje główkami kwiatów i liśćmi ziół świeżo zerwanymi z uprawy, a o każdej roślinie opowiada jak o ukochanym dziecku."
Artykuł ukazał się w numerze 2/2017.
Kulinaria - trojmiasto.pl
„O ogrodnictwie Zofii Zienkiewicz wiedzą niemal wszyscy z trójmiejskiej branży kulinarnej. Odwiedzając kolejne restauracje, możemy natrafić na zioła i kwiaty jadalne, które pochodzą właśnie z Lawendy. Ale nie tylko. Grzegorz Łapanowski, juror znany z „Top Chefa” podczas degustacji wódek w Centrum Stocznia Gdańska, do której przygotowywał swoje dania, opowiadał o ziołach z oruńskiego ogrodu. Pascal Brodnicki kręcił tutaj jeden z odcinków swojego programu, a kucharze z warszawskiego Atelier Amaro przyjechali po inspiracje. Gdzie tkwi fenomen tego niewielkiego, bo 2,5-hektarowego ogrodnictwa?”
Czytaj więcej na: