miod-lawendowy

Alternatywna „miodu” lawendowego przygotowana na bazie cukru, limonek i kwiatów lawendy to świetna, bardzo aromatyczna propozycja zastępnika miodu dla alergików i wegan. Syrop tego typu doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty, naparów z ziół, a także polewa do słodkich naleśników czy gofrów. Przygotowanie trwa wprawdzie sporo czasu, ale efekt finalny rekompensuje poświęcone godziny.

Składniki [8 słoików 0,5 l]

  • 80 g samych kwiatów lawendy
  • 4 l zimnej wody
  • 4 limonki
  • cukier (tyle ile powstanie płynu w proporcji 1:1)

Przygotowanie

Obcięte główki kwiatów lawendy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w dużym naczyniu, zalewamy czystą zimną wodą. Odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy.

Po tym czasie całość przelewamy do dużego garnka i zaczynamy gotować. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy przez około godzinę. 15 minut przed końcem gotowania wyciskamy sok z 2 limonek. Wyłączmy kuchenkę i zostawiamy napar na całą noc. Następnego dnia odcedzamy kwiaty i odważamy płyn. Dodajemy do niego tyle cukru i ważył (u mnie wyszło 3,14 kg). Zaczynamy gotować. Gdy napar się zagotuje, zmniejszamy palnik i gotujemy około 3-4 godziny. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy płyn do wystudzenia. Ponownie zagotowujemy – gotowałam rano do południa, ponownie zagotowałam około 19-tej i gotowałam ponownie około 3 godzin do uzyskania pożądanej gęstości. Pod sam koniec gotowania dodajemy sok z pozostałych 2 limonek.Gorący „miód” przelewam do czystych i suchych słoików. Natychmiast zakręcamy i ustawiam do góry dnem do całkowitego wystudzenia, żeby porządnie się zassały.

Przepis i więcej wskazówek znajdziecie również na stronie: www.mojetworyprzetwory.blogspot.com

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz