Sezon na kwiaty cukinii trwa tylko przez kilka tygodni. Warto wykorzystać ten czas i przygotować niebanalne danie, czyli faszerowane kwiaty cukinii smażone w chrupiącym cieście naleśnikowym. Ta lekka, a jednocześnie sycąca potrawa świetnie komponuje się prostym, jogurtowo-ziołowym sosem.
Składniki [12 faszerowanych kwiatów]
- 12 kwiatów cukinii
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 4 łyżki zimnej wody
- 250 g serka – np. naturalny Almette
- 20 g sera pleśniowego typu lazur
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- mały pęczek szczypiorku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 rozmącone jajko
- świeżo zmielony pieprz i świeżo zmielona sól
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Kwiaty cukinii i cukinie umyć, sprawdzić dokładnie w środku kwiatki czy nie mają lokatorów, delikatnie osuszyć. W misce rozmącić jajka, dodać mąkę, zimną wodę, odstawić ciasto. Przygotować nadzienie: wszystkie składniki umieścić w misce: serek, ser pleśniowy, parmezan, szczypiorek, tymianek, gałkę, pieprz i jajko – dokładnie wymieszać, nadziać nim kwiaty.
Kwiaty z nadzieniem maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, pod sam koniec już ostatni raz obracając podsmażyć cukinię z jednej strony – około 15-20 sekund, nie więcej, ma pozostać chrupiąca).
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, podawać z ulubionym sosem, ja dałam koperkowy: jogurt naturalny, świeży koperek, sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku.
Przepis i dokładne wskazówki przygotowania znajdują się również na stronie mojetworyprzetwory.blogspot.com