11330015_766036856848621_3148320118451028439_n-768x944

Ciekawy pomysł na wykorzystanie świeżego, zdrowego szpinaku, który obecnie wdzięczy się na naszej plantacji. Radość dla oka i podniebienia – gwarantowane!

Składniki na ok. 30 pierogów

Farsz:

  • pół główki młodej kapusty
  • ok. 300 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • drobny kawałek świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
  • pół łyżeczki suszonego imbiru 

Ciasto na pierogi:

  • 350 g mąki + sporo do podsypywania – u mnie orkiszowa 
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 250 ml wrzącej wody
  • 150 g mrożonego szpinaku, najlepiej rozmrożonego przez noc

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania farszu. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy na patelnię z rozgrzanym olejem (ok 2 łyżki). Smażymy na małym ogniu, a kiedy zaczyna się zbyt mocno rumienić, dolewamy wodę, by smażenie zamienić w duszenie. 🙂

Szpinak dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Przepłukujemy zimną wodą, kroimy bardzo drobno i dodajemy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy na stolnicę
lub blat kuchenny. Na środku mącznego kopca robimy wgłębienie, dodajemy łyżkę oleju i partiami
wlewamy gorącą wodę, jednocześnie zagarniając i rozgniatając
ciasto dużym nożem. Kiedy przelejemy już całość wody, dodajemy mocno odciśnięty z wody szpinak i zagniatamy ciasto dłońmi przez ok. 10-15 minut, pamiętając, że jeśli klei się zbyt mocno, należy podsypywać je mąką. Doskonałe
ciasto jest gładkie i napowietrzone. Kiedy osiągnięcie taki efekt, zawińcie je np. lnianą ściereczką i włóżcie do zamrażarki na 10 minut.

W tym czasie doprawiamy naszą szpinakowo-kapuścianą masę podanymi wyżej przyprawami. Z nich wszystkich absolutnie niezbędna jest sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Przyprawiony farsz mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Po 10 minutach wyjmujemy ciasto, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie przy pomocy wałka lub butelki od wina 🙂 na grubość ok. 2mm. Używając szklanki wykrawamy okrągłe kształty, na środek każdego wykładamy odrobinę farszu i sklejamy pierożki.

Pierogi wrzucamy partiami do sporego garnka z wrzącą i osoloną wodą z
dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia na
wierzch. Podczas wyjmowania, pamiętamy, by pierogi układać w jednej partii obok siebie, nigdy na sobie. Inaczej istnieje baaardzo duże prawdopodobieństwo sklejenia!

Smacznego!

Przepis stworzony we współpracy z blogiem www.lekkojakhel.pl.