Kwiaty

Tak, kwiaty nie tylko pięknie wyglądają i wspaniale pachną, ale i cudownie smakują.
W naszej ofercie znajduje się wiele odmian, które zachwycają zarówno podniebienia, jak i nadają potrawom niesamowity efekt estetyczny.

Bratek - mały, duży, waniliowy

Bardzo popularny w Polsce kwiat, ozdoba niejednego ogrodu – może także zagościć na Twoim talerzu. Dzięki ogromnym wyborze kolorystycznym i słodkim smaku, będzie wspaniale sprawdzał się przy wielu daniach. Posiadamy odmianę małą, dużą, a także waniliową – która cechuje się dodatkowym aromatem smakowym. Są świetnym składnikiem sałatek. Małe kwiaty świetnie sprawdzają się jako ozdoba do finger foods, deserów czy galaretek. Duże to świetny element dekoracyjny półmisków lub dań na ciepło.

Werbena

To pięknie pachnący kwiat, który nadaje potrawom przyjemnego aromatu. Ze względu na swój delikatnie słonawy smak, może zastępować sól i idealnie nadaje się do finger foods. Jest bardzo delikatna, idealna do wykończeń deserów. Bardzo małe płatki okażą się świetnym, minimalistycznym dodatkiem do galaretek lub ciastek.

Flox

Floksy charakteryzują się słodko-pikantnym smakiem i korzennym aromatem. Dzięki temu wspaniale nadają się do sałatek. To delikatne kwiaty o szerokiej gamie barw (prawie 10 odmian) – dlatego idealnie nadają się do ozdoby finger foods, tortów, deserów i wykończeń potraw. Wspaniale smakowo łączną się z makaronami, jajkami i daniami mięsnymi. Mogą zastępować bratki.

Stokrotka i płatki stokrotki

Płatki stokrotki nie cechują się szczególnie mocnym smakiem czy zapachem, są jednak jednym z najpiękniejszych kwiatów dekoracyjnych. Wspaniale nadają się do ozdabiania ciast. Wspaniałe do karmelizacji, akcentowania dań głównych, ozdoby deserów. Świetne jako kolorowa posypka na tarty.

Chryzantema i płatki chryzantemy

Chryzantemy w Polsce używane są głównie jakie piękne, ozdobne kwiaty. Jednak na świecie często ich gorzkie w smaku liście, wykorzystuje się do robienie sałatek i sushi. Z płatków chryzantemy o złotym kolorze są wspaniałym dodatkiem do sorbetów. Jadalne są tylko płatki. Subtelny element dekoracyjny do ciast i tortów. Posiadają szeroki asortyment kolorystyczny – prawie 10 różnych barw.

Kwiat czosnku i szczypiorku, szczypiorku czosnkowego, czosnku niedźwiedziego

Piękne, różowo-fioletowe kwiaty. Mają bardzo małe, jednak zaskakująco chrupiące płatki. Oczywiście charakteryzują się cebulowo-czosnkowym smakiem, więc idealnie nadają się na kanapki, do sałatek, makaronów, jajecznicy czy do dań mięsnych.

Aksamitka - mini, duża i płatki aksamitki

Cudowne kwiaty, które przybierają wspaniałe odcienie żółci i pomarańczy. Delikatne płatki mają cytrynowy smak, są więc idealnym dodatkiem do sałatek i deserów – szczególnie sorbetów. Świetne do finger foods i akcentowania dań. Cudownie smakują w połączeniu ze śledziem. Z nasion tworzy się rodzaj kminu. Mogą być zamiennikiem dla bratków.

Pelargonia

Kwiaty przybierają różne odcienie czerwonego, różowego i fioletowego. Mają kwaśny smak i cytrynowy zapach. Świetnie nadają się do deserów – zarówno jako dodatek smakowy jak i ozdobny.

Lwia Paszcza

Popularne w Polsce kwiaty o specyficznym wyglądzie, przypominającym rozwartą paszczę. Dzięki intrygującemu kształtowi, oraz kilku odmianach kolorystycznych (białe, żółte, pomarańczowe, różowe, czerwone, purpurowe, fioletowe), są niezwykłym elementem dekoracyjnym. W smaku lekko gorzkie – świetnie nadają się jako dodatek do mięs. W zalewie octowej wykorzystywane jako składnik sushi. Idealne do ozdoby i wykończenia dań.

Nasturcja i pączki nasturcji

Cudowne, delikatne kwiaty o dużych płatkach. Przybierają różne odcienie żółci, pomarańczy, czerwieni i bieli. Mają ostry, pieprzny smak – podobny do rzeżuchy lub rzodkiewki. Dzięki temu są wspaniałym dodatkiem do mięs i serów. Są wyjątkowo smaczne i warto do nich rozpocząć swoją przygodę z kwiatami. Wspaniale smakują nadziewane serami oraz w sałatkach. Ich pączki także można dodawać do sałatek lub ozdabiać nimi dania.

Ogórecznik

Wspaniały, delikatnie niebieski kwiat o zielonych pręcikach. Wygląda subtelnie i majestatycznie, jest więc cudownym kwiatem ozdobnym. Ze względu na smak przypominający ogórek, doskonale komponuje się w sałatkach. Świetnie sprawdza się zamrożony w kostkach lodu, jako dodatek do drinków. Są chrupkie, słodkie i soczyste – dlatego nadają się do wielu dań. Wspaniale smakują z kurczakiem i groszkiem, zatopione w galaretkach, jako dodatek do finger foods, delikatny akcent na talerzu lub dodatek do deserów.

Groszek

Groch posiada kwiaty z dużymi, pojedynczymi płatkami. Płatki w smaku podobne są do młodego groszku, są więc idealnym składnikiem sałatek. Są świetnym zamiennikiem dla bratków.

Chaber, bławatek i płatki chabra/bławatka

Kwiaty te nie wyróżniają się zapachem, mają jednak ciekawy, korzenny, słodko-pikantny smak. Rosną w wielu kolorach (od białego, przez róż, po fiolet) i mają drobne płatki – dlatego wykorzystywane są często jako kwieciste konfetti, do posypywania potraw. Dzięki swoim intensywnym barwom są idealne do wykończeń dań głównych, deserów i finger foodów. Można podawać je zarówno świeże jak i suszone.

Czarnuszka

Czarnuszka znana jest ze swoich nasion, które mają ostry, pieprzny smak – a przy okazji są niezwykle zdrowe. Podobnie, lecz delikatniej, smakują duże, błękitne płatki czarnuszki. Wspaniale nadaje się więc jako dodatek do wypiekanych chlebów czy ostrzejszych potraw. Świetnie smakują z rybami (szczególnie łososiem) oraz daniami wędzonymi. Wspaniałe do wykończeń dań głównych. Nasiona czarnuszki dodaje się do chlebów. Są bardzo majestatyczne.

Nagietek

Podłużne płatki nagietka mają intensywny, jaskrawy kolor pomarańczy. W smaku są nieco pikantne, mają pieprzny posmak. Swoją intensywną barwę przenoszą na gotowane wraz z nimi potrawy, dlatego są świetnym dodatkiem do chlebów, zup czy ryżu. Dzięki intensywnej barwie stosowane są jako barwnik. Wychodzą z nich wspaniałe wywary, idealne do akcentowania dań i jako ozdoba półmisków. Świetnie smakują i wyglądają, zatopione w cienkiej warstwie karmelu.

Kwiat szałwii (tradycyjnej, powabnej, ananasowej, muszkatałowej)

Szałwia to roślina znana ze swoich leczniczych właściwości. Chodowana głównie dla liście, które mają jednak podobny smak i właściwości do kwiatów. W naszej ofercie znajduje się kilka odmian szałwii, które zachwycają bogactwem smaków, kształtów i kolorów. Ze względu na specyficzny, ciekawy smak, można stosować ją stosować ją bardzo szeroko: od zup czy dodatku do wina, przez ciasta i chleb, po przyprawę do mięs i ryb.

Kwiat tymianku (tradycyjnego, cytrynowego, imbirowego)

Kwiaty tymianku są bardzo drobne, w kolorze jasnego fioletu. Odmiana cytrynowa natomiast ma kolor żółty. Można więc tworzyć z nich kolorowe konfetti. Płatki tymianku mają wyjątkowy aromat, jednak nie jest on tak silny jak w liściach. Świetnie sprawdza się jako przyprawa do mięs i ryb lub jako ozdoba do sałatek i deserów. Tymianek imbirowy posiada krótki czas wegetacji, jest jednak bardzo smaczny – nadaję się do sałatek, jako kolorystyczne urozmaicenie wielu dań, świetny także do robienia nalewek i drinków.

Kwiat bazylii

Małe, delikatne kwiaty bazylii o białym kolorze, charakteryzują się prawie takim samym smakiem, jak popularne liście bazylii. Mogą być więc używane jako ich zamiennik, świetnie sprawdza się w prawie każdym daniu z kuchni włoskiej. Trzeba jednak dodawać ich oszczędnie, ponieważ mają znacznie silniejszy aromat od liści. Wspaniale smakuje w sałatkach oraz z pomidorami i mozarellą.

Kwiat oregano

Płatki oregano są bardzo drobne, o różowym i fioletowym kolorze. Ze względu na to, że mają podobny smak do klasycznej przyprawy z oregano, można stosować je jako zamiennik do pizzy, zapiekanek czy jako przyprawę do dań mięsnych. Odmiana diabolo charakteryzuje się silnym, ostrym smakiem.

Begonia - duża i mała

Kwiaty begonii rodzą płatki o różnych, jasnych i ciepłych kolorach. Mają kwaśny, delikatnie cytrynowy smak i chrupką teksturę. Idealne w połączeniu z deserami czekoladowymi lub lodami. Mała jest wielkości dwóch paznokci, średnia łyżki stołowej, duża – całej dłoni. W zależności od wielkości może być kwiatem dekoracyjnym do finger foods, deserów lub dań głównych. Świetnie smakuje jako kwaśny chłodnik.

Kwiaty Róży, Róża rogoza, płatki róż, mini różyczki

Róże nie tylko pięknie pachnę, ale również dobrze smakują. Mają delikatny, słodki smak. Nadają się głównie do potraw słodkich – ciast, deserów, dżemów. Świetnie sprawdzają się także jako dodatki do napojów. Robi się z niej cukier różany. Wspaniale smakuje kandyzowana. Idealna do wszelkich wyrobów cukierniczych.

Liliowiec

Kwiaty jednego dnia. Mają chrupką fakturę, można je gotować lub łączyć w sałatkach (szczególnie dobre w połączeniu z melonem, arbuzem i miodem). Szczególnie dobre są świeże liście. Wspaniale smakuje w deserach, z bitą śmietaną lub jako dodatek do lodów. Jest orzeźwiającą i wydajna – 1 liliowiec to aż 6 liści do dekoracji.

Bergamotka/Pysznogłówka i Płatki bergamotki/pysznogłówki

Kwiaty o bardzo intensywnym, słodko-ostrym smaku. W niewielkich  ilościach dodawane do ciast, sałatek, galaretek czy makaronów, mogą wzmocnić smak potraw. Świetne także do parzenia aromatycznej herbaty. Tylko czerwone elementy są jadalne. Sama kwiaty są słodkie, świetnie pasują do sałatek, pomidorów z mozarellą. To także wspaniały akcent do dań  głównych i deserów. Świetnie smakuje jako dodatek do herbaty.

Lawenda i płatki lawendy

Piękne kwiaty o cudownym, intensywnym fioletowym kolorze. Mają specyficzny, delikatny, kwiatowy smak i aromat. Nadają się zarówno do dań słodkich (można zrobić z nich cukier lawendowy i dodawać do dżemów lub ciast), a także słonych (szczególnie dobrze wychodzi z nich sos do mięs). Ma bardzo intensywny aromat. Dobra zarówna świeża jak i suszona. Świetna do naparów.

Kwiat krwawnika

Dość pospolita w Polsce roślina o małych, delikatnych kwiatach z białymi lub kolorowymi płatkami. Ma gorzki smak, jednak dobrze smakuje w sałatkach. Może także służyć jako dodatek do piwa. Nadaje się także jako ozdoba do deserów – można dzielić ją na mniejsze baldachy.

Kwiat mięty

Kwiat mięty ma drobne, delikatne płatki w niebiesko-fioletowym kolorze. Smak i zapach są oczywiście podobne do klasycznej mięty pieprzowej. Świetnie nadaje się więc jako ozdoba do ciast, dobrze łączy się z owocami i czekoladą.

Kwiat rukoli

Niewielkie, żółte kwiaty rukoli, mają dość ostry, pieprzny smak o orzechowym posmaku. Dzięki temu są świetnym dodatkiem do sałatek i dań opartych na ryżu lub makaronie.

Baldach kopru - zwykłego i anyżowego

Niezwykle aromatyczne kwiaty o anyżowo-lukrecowym smaku (mamy także gatunek anyżowy, jeszcze mocniej akcentujący ten smak). Zebrane w baldachy, drobne, jasnożółte kwiaty są wspaniałym dodatkiem do ryb, mięs, warzyw oraz zup. Baldachy kwiatu można dzielić na kilka mniejszych. Świetne do finger foodów i sosów.

Akacja

Małe, biało-żółtawe kwiatuszki, które wystają z akacjowego drzewa, mają zaskakująco delikatny, kwiatowo-miodowy smak. Wspaniale sprawdzają się jako dekoracja deserów. Cudownie smakuje zasmażona w cieście naleśnikowym lub w kruchych ciasteczkach. Świetna do nalewek, herbat i aromatów.

Kwiat czarnego bzu

Drobne, słodkie kwiaty o delikatnych, białych płatkach. Idealne do robienia soków i nalewek, albo jako dodatek do napojów. Można także posypywać nimi ciasta. Także idealnie łączy się z ciastem naleśnikowym, kruchymi ciasteczkami i bitą śmietaną. Wychodzą z niego wspaniałe nalewki, aromaty i herbaty.

Kwiat dyni i cukinii oraz cukinia z kwiatem

Kwiaty dyni są bardzo duże i mięsiste, o nieco wyblakłym, pomarańczowym kolorze. Mają lekki, słodki, nektarowy smak. Mogą być nadziewane (np. serem i warzywami) lub panierowane i smażone. Są świetnym dodatkiem do zup i omletów, lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek. Kwiaty pachną słodki i miodowo.

Cykoria podróżnik

Kwiaty cykorii mają bardzo ładny, niebieski odcień. Cienkie, podłużne płatki w smaku zbliżone są do sałaty – są więc świetnym dodatkiem do wszelkich sałatek. Bardzo ładnie prezentują się także zamrożone w kostkach lodu i dodane do drinków. Ze względu na intensywny kolor stosowana jako barwnik.

Dziewanna

Małe i delikatne kwiaty dziewanny prezentują się jasną, żółtą barwą. Mają miodowy zapach i słodki smak. Idealnie nadają się do słodkich potraw (ciasta, desery), oraz do robienia nalewek.

Fiołek

To piękne, średniej wielkości kwiaty o mięsistych płatkach w fioletowym kolorze. Mają zaskakująco orzeźwiający, soczysty smak sałaty. Dlatego świetnie sprawdzają się jako składnik zielonych sałatek, dla urozmaicenia kolorystycznego. Majowy kwiat, kwitnie tylko 2-3 tygodnie w roku. Bardzo ładnie pachnie. Można robić z niego cukier fiołkowy. Świetny do kandyzowania i jako ozdoba deserów, tortów, ciast.

Fuksja

Fuksje to kwiaty o wyjątkowych, finezyjnych kształtach oraz o jaskrawych, silnych kolorach. Dzięki temu są jedną z najciekawszych i silnie akcentowanych ozdób kulinarnych. Mają delikatny, przyjemny, słodki smak. Doskonale wyglądają w sałatkach i galaretkach. Można je kandyzować, oraz stosować jako dodatek do produkcji dżemu.

Storczyk

Storczyki to bardzo ładne, dekoracyjne kwiaty o dużych i mięsistych płatkach. Ze względu na to, że mają dość neutralny smak (podobny do sałaty, nieco pszeniczny), są używane raczej jako element ozdobny – w sałatkach czy deserach. Kwiat w pełni jadalny o szerokiej gamie kolorystycznej – 10 kolorów. Zielony kwiat pięknie komponuje się z deserami z gruszką. Wspaniale smakuje w deserach oraz w sushi. Świetny do dekoracji dań głównych i półmisków.

Gladiola

Podobnie jak storczyk, mieczyk (gladiola) to niezwykle piękny kwiat o neutralnym, sałatowym smaku. Charakteryzuje się masywnym, choć bardzo ładnym kształtem oraz dużo ilością możliwych kolorów. Świetny do dekoracji – szczególnie sałatek. ; do lodow jak liliowiec, element płatka

Jaśmin

Delikatne kwiaty o białych płatkach. Mają swój charakterystyczny – jaśminowy smak i aromat. Tradycyjnie zwykło parzyć się z nich herbatę, są jednak także świetnym dodatkiem do owoców morza. ; do pieczenia ciasteczek

Wrzos

Wrzos rodzi drobne, dzwonkowate kwiaty w silnych, ciemnych kolorach fioletu i bordowego. Kwiaty mają bardzo intensywny, gorzki i ostry smak. Dlatego gałązek wrzosu używa się głównie do wędzenia.

Płatki jeżówki

Jeżówka to kwiat o długich i cienkich płatkach, w kolorze purpurowym lub żółtym. W smaku są słodkie, nieco jagodowe – dlatego świetnie nadają się do ciast i deserów. ; jadalne są tylko platki, ciasta, desery, napary.

Kwiat szczawiku deppego/Oxalis

To subtelny ale bardzo smaczny kwiat o słodko-kwaśnym smaku. Świetny do sałatek, akcentowania smaku potraw oraz do wykończeń dań głównych. Ma kolor bladego wrzosu.

Wiesiołek

Duże, mięsiste kwiaty o cytrynowo żółtych płatkach. W smaku podobne do sałaty, mogę więc być świetnym dodatkiem do każdej sałatki, wzbogacając ją kolorystycznie.

Wyka ptasia

Kolejny kwiat, który idealne nada się do wzbogacenia kolorystycznego sałatki. Posiada specyficzny, motylkowy kształt oraz wyrazisty, niebiesko-fioletowy kolor. W smaku raczej neutralne, podobne do gorzkawej sałaty. Świetny do sałatek.

Lewkonia

Kwiat o delikatnych i mięsistych liściach. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i makaronów, ponieważ ma subtelny smak i aromat. Posiada płatki w kilku różnych, intensywnych kolorach – jest więc także wspaniała ozdobą dań.

Rumianek

Kwiaty rumianku charakteryzują się żółtym gniazdem i delikatnymi, białymi płatkami. Rumianek ma charakterystyczny zapach i smak (delikatnie gorzki, ziołowy). Poza parzeniem herbaty z rumianku, można dodawać go także do zup i dań mięsnych, co wprowadzi do nich ciekawy aromat.

Piwonia

Piwonia to kwiat o dużych płatkach w białym, różowym lub purpurowym kolorze. Mają przyjemny, słodki zapach i tak też smakują. Szczególnie dobrze komponują się ze słodkimi potrawami – ciastami i deserami. Można dodawać je także do lodów i konfitur.

Pierwiosnek

Pierwiosnki to kwiaty, które rodzą kwiaty w wielu barwach. Ich niewielkie płatki są słodkie w smaku, także świetnie nadają się jako dodatki do ciast, naleśników czy lodów. Ożywiają kolorystycznie sałatki i dodają im słodkawego smaku.

Mniszek Lekarski

Podłużne płatki mniszka o cytrynowej barwie mają gorzkawy smak. Mogą być oszczędnie dodawane do sałatek (aby wzbogacić barwę) lub do mięs – jako przyprawa. Z mniszka można zrobić także niezwykle zdrowy i charakterystyczny w smaku miód i syrop.

Bez/Lilak

Piękne, małe kwiaty o biało-żółtym kolorze. Doskonale smakują jako dodatki do słodkich dań, np. zapieczone w cieście naleśnikowym. Idealny do deserów, finger foodów oraz sałatek.

Słonecznik

Nie tylko nasiona słonecznika, ale także jego pączki i płatki są jadalne. Duże, żółte płatki mają orzechowy smak, świetnie więc nadają się do sałatek czy jako dodatek do makaronu lub dań kuchni włoskiej. Pąki mają smak podobny do karczocha (przepyszne w maśle czosnkowym).

Aster/Marcinek

To duże, popularne w Polsce kwiaty, które przybierają różne barwy w odcieniach różu, fioletu i czerwieni (występuje także odmiana biała). Mają długie cienkie płatki, delikatny, słodki zapach oraz raczej neutralny, lekko słodkawy smak. Można używać ich zarówno do sałatek (jako ozdoba) lub jako dodatek do deserów.

Jukka

Jukka to roślina rodząca kwiaty o białych, delikatnych płatkach. Kwiaty mają chrupiącą teksturę, oraz bardzo ciekawy smak podobny do karczocha ze słodką nutą. To pyszny dodatek do wielu sałatek albo dodatek do wielu innych potraw. Wspaniale smakuje w cieście naleśnikowym.

Koniczyna

Koniczyna posiada kwiaty o drobnej, motylkowej budowie. Zarówno jej liście jak i płatki, mają słodki smak. Świetnie sprawdzają się w sałatkach oraz daniach z ryżu. Także desery i przetwory będą się świetnie komponować z ich słodkim smakiem.