Mikro zioła i listki dekoracyjne

Małe, subtelne, delikatne – to wyjątkowe, bardzo ciekawe smaki. Odpowiednio użyte, potrafią wprowadzić element nowości, do nawet najbardziej tradycyjnych dań.

Mikro groszek

Delikatne i chrupiące łodygi tego mikro zioła, mają delikatny smak groszku. Są idealnym dodatkiem do kanapek oraz sałatek. Doskonały element wykończenia dania.

Mikro amarantus

Ma wspaniały purpurowy kolor, który przekazuje innym potrawą. Ze względu na swój dość neutralny, buraczkowy posmak, stosowany głównie jako ozdoba sałatek czy grillowanych ryb i owoców morza.

Mikro botwinka

Niezwykła roślina o bardzo finezyjnym kształcie i wyrazistym smaku podobnym do surowego buraka. Ze względu na swój piękny różowy kolor, używana jest w gastronomii do dekoracji.

Mikro musztardowiec

Zielono-fioletowe liście mikro musztardowca wspaniale sprawdzają się jako ozdoba wielu dań. Ma silny, musztardowy smak, który nada aromatu niejednej potrawie. Świetnie sprawdza się w daniach z wołowiny oraz w sałatkach.

Mikro pak choi

Jedno z najbardziej odżywczych warzyw na świecie. Mięsiste i soczyste listki w smaku przypominają kapustę pekińską. Idealny dodatek do sałatek i sushi.

Mikro rzodkiewka

Delikatne w smaku mikro zioło, przypominające kiełki rzodkiewki. Dzięki małym, soczystym liściom w zielono-czerwonym kolorze, ma dużą wartość kompozycyjną i ozdobną. Świetna do kanapek, sałatek oraz ryb i dań mięsnych.

Listki werbeny cytrynowej

Liście werbeny cytrynowej, jak wskazuje jej nazwa, mają odświeżający, cytrynowy smak i aromat. Są wspaniała przyprawą do zup rybnych, którym mogą zapewnić niespotykany aromat. Świetnie nadają się także do sorbetów, konfitur, naparów, toników i lodów. Świeże liście do dekoracji tortów i innych deserów.

Listki begonii

Begonia jest bardzo popularnym warzywem w Ameryce Środkowej, Indiach oraz Meksyku. Jej liście w smaku są kwaśne, przypominają także rabarbar. Można je smażyć, przygotowywać z nimi potrawki i zupy. Ze względu na kwaśny smak, świetnie przełamują słodycz deserów. Także do dekoracji dania głównego.

Listki smakowe pelargonii

Pelargonie to niesamowite kwiaty, które w zależności od odmiany, mają inny smak liści. Możemy więc zaoferować liście pelargonii o orzeźwiającym smaku cytryny, z nutą muszkatołowo-sosnową, kadzidłową, rożano-miętową, a także jabłkową i pomarańczową. Niezwykle ciekawe są takie o smaku coca-coli. Dzięki takiemu bogactwu smaków, liście pelargonii mogą sprawdzić się w prawie każdym daniu

Listki amarantusa

Amarantus to bardzo zdrowa roślina. Jej liście zawierają dużo białka, witamin, minerałów i pozbawione są glutenu. Ze względu na jego wartości odżywcze, warto obficie stosować go w sałatkach. Dobry do sałatek i wykończeń dań.

Listki krwawnika

W kuchni najlepiej używać świeżych liści krwawnika. Mają bardzo bogaty smak – nieco ostry, gorzki i słonawy. Dlatego wspaniale nadają się jako przyprawa do zup, sosów i dań mięsnych. Świetnie sprawdzają się także w wiosennych sałatkach. Ma przyjemny, balsamiczny zapach.

Bluszczyk Kurdybanek

Powszechnie rosnące w Polsce ziele, posiada liście o bardzo przyjemnym, korzennym zapachu i smaku. Dzięki swojemu specyficznemu aromatowi, jest uniwersalną przyprawą do mięs, potraw z jajek, kanapek, przekąsek czy zup. Warto dodawać do herbaty – podnosi odporność.

Ruta

Ruta posiada liście o bardzo mocnym, korzennym i gorzkim smaku. Cechuje się także intensywnym, balsamicznym zapachem. Ze względu na swój silny aromat, powinna być używana oszczędnie. Świetnie sprawdza się przy wyraźnych w smaku mięsach np. dziczyźnie. Można ją jednak dodawać także do masła ziołowego czy twarogu, lub używać jak szczypiorku. Należy ją stosować w niewielkich ilościach.

Listki nasturcji

Kwiat o pikantnych, ostrych w smaku liściach. Nieco przypomina rzodkiewkę. Liście wspaniale nadają się do sałatek, wnosząc do nich orzeźwiający, intensywny smak. Zielona lub biało-zielona barwa. Dobre także do finger foodów. Liście są średnie, duże i małe.

Rukiew wodna

Rukiew wodna ma bardzo wyrazisty i ciekawy smak: z jednej strony pieprzowy, jednak przełamany słodką nutą. Jej soczyste liście można więc dodawać do sałatek, jednak świetnie sprawdza się jako przyprawa podkreślająca smak zup czy past warzywnych. Świetnie smakuje w potrawach łączonych z migdałami i parmezanem. Będzie dobrze łączyć się także z drinkami i napojami. Chroni organizm przed rakiem.

Listki mini ogórecznika

Liście mini ogórecznika mają przyjemny smak lekko posolonego ogórka. Wspaniale sprawdza się więc jako orzeźwiający dodatek do drinków oraz składnik sałatek. Będzie także świetnym składnikiem zup i chłodników. Liście można także dodawać do mięsa lub smażyć w cieście. Tylko młode liście są smaczne.

Kapar z nasturcji

Nasturcja zwana jest często „polskimi kaparami”. Można zamarynować je z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i octem winnym. Przybierają smak, praktycznie identyczny jak kapary.

Pieprz syczuański

Liście pieprze syczuańskiego są zaskakującym doznaniem smakowym – przeciwieństwie do jagód tego krzewu (które mają łagodny, pieprzowy bukiet), mają subtelny, cytrynowy smak i aromat. Świetnie nadają się do tradycyjnych dań kuchni chińskiej i japońskiej – makaronów, zup, gotowanych warzyw. Warto dodać go także do drinków.

Gałązki lawendy

Gałązki lawendy zaskakują bogactwem smaków. Dominuje w nich kwiatowy, gorzki i nieco cierpki smak, mają jednak także cytrusową nutę. Gałązki i kwiaty mają także silny, perfumowy zapach. Można dodawać ją do mięs oraz robić z niej aromatyczne sosy. Tak samo jak kwiat, bogata w smak i aromat.

Szczypiorek czosnkowy

Szczypiorek czosnkowy jest bardzo popularnym w Chinach warzywem, uprawianym na szeroką skalę. Łączy w sobie walory smakowe zwykłe szczypiorku oraz czosnku. Można dodawać go do sałatek, gdzie nadaje ostrzejszego, bardziej wyraźnego smaku. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa do mięs.

Klajtonia

Klajtonia zwana jest także „szpinakiem kubańskim” – ze względu na to, że smakuje właśnie podobnie do szpinaku, z lekko kwaskową nutą. Można zastąpić nim zwykły szpinak, choć liście klajtoni są drobne, finezyjne i nadają się także do ozdoby. Świetnie pasują do serka ziołowego, lub jako składnik sałatki.

Salsola

Salsola, zwana także solanką, jest jednym z najstarszych ziół stosowanych w japońskiej kuchni. Z wyglądu przypomina wodorosty. Jest soczysta i ma słony smak. Doskonale więc komponuje się z rybami a także białym mięsem. Można także dorzucać ją do zup czy sałatek, gdzie wskazany jest słony posmak.

Listki curry

Szczególnie silny aromat mają świeże liście curry. Są ostre, nieco pieprzne z cytrynowo-sosnowym aromatem i posmakiem skórki mandarynkowej. To niezastąpiony składnik kuchni indyjskiej (curry, dania rybne i wegetariańskie). Co ciekawe, dodany do dań zimnych, zapewnia przyjemny, korzenny smak.

Koper anyżowy

Koper o intensywnym słodko-ostrym smaku z mocną wyczuwalną nutą anyżu. Można dodawać go do sałat, zup czy duszonego mięsa, jednak najlepiej sprawdza się w sosach, które nabierają mocnego, wyrazistego smaku i aromatu.

Sisho/pachnotka (perilla) - fioletowa, zielona i dwukolorowa

Pachnotka charakteryzuje się bardzo silnym, ziołowym zapachem – można tu odnaleźć woń mięty, bazylii, anyżu i oregano. Ze względu na swoje silne zapachy, pachnotkę dodaje się jako przyprawę do ryb, mięsa białego i czerwonego, aby nadać potrawą wspaniałego aromatu. Odmiana zielona jest nieco lżejsza i lepiej łączy się z białym mięsem, natomiast dwukolorowa i fioletowa, lepiej pasuje do mięsa czerwonego. Odtruwa organizm, zabija robaki w świeżej rybie.

Szczawiki ( dostępne: zajęczy czerwony, zajeczy zielony, deppego/oxalis fioletowy, deppego/oxalis zielony, krwisty-czerwony, koniczynka zielona, koniczynka czerwona

Szczawik to roślina bezzapachowa, natomiast o wyrazistym, kwaskowatym i nieco korzennym smaku. W naszej ofercie dostępny jest w kilku odmianach, różniących się delikatnie smakiem, kształtem liści oraz kolorem. Szczawik jest świetnym dodatkiem do sałatek, można dodawać go jednak także do zup, ryb i twarożku. Także do dekoracji, finger foodów i dekoracji dań.

Funkia liść

Funkia posiada duże liście o bardzo delikatnym, finezyjnym kształcie. Od zewnątrz liście są ciemnozielone, wewnątrz natomiast jasnozielone. Można stosować je jako dekoracja do drinków, są świetnym zamiennikiem dla liści bananowca, ale także mozna ich używać jako zmiennik do liści na gołąbki.