Sałaty i liście sałatkowe

Bogactwo odmian, gatunków, kształtów, kolorów – tak, to niesamowity świat sałat. Te przepełnione witaminami warzywa, potrafią być niezwykle różnorodne. Dzięki temu nadają się do prawie każdego dania – od finger foods, przez zupy, po sałatki.


Masłowa mini (dostępna bordowa i zielona)

To bardzo trwała i wydajna sałata. Ma małe listki o kształcie i wielkości łyżki stołowej, dzięki czemu prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Jej finezyjne listki idealnie nadają się do dekoracji oraz jako element finger foods.

Rzymska

Sałata rzymska charakteryzuje się długimi, chrupiącymi liśćmi. Ich zewnętrzne części są nieco gorzkawe, o lekko orzechowym smaku. Natomiast liście ze środka są słodkie i delikatne. Sałata rzymska idealnie komponuje się z serami, zwłaszcza pleśniowymi, oraz sosami. Wybornie smakuje również podsmażana na maśle z czosnkiem.

Rzymska mini (dostępna bordowa i zielona)

Jej smak jest zwykle delikatniejszy i słodszy niż u innych sałat. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, surówek. Nadaje się również do gotowania, grillowania i podsmażania.

Dębowa (dostępna bordowa i zielona)

To nietypowa sałata o liściach przypominających liście dębu. Ma bardzo przyjemny, orzechowy posmak. Dostępna w kolorze bordowym oraz zielonym.

Fryza salonowa (dostępna bordowa i zielona)

To sałata o kruchej i chrupiącej strukturze. Jest bardzo trwała, dlatego świetnie nadaje się do dekoracji – ma także ozdobnie postrzępione liście. Odmiana salonowa charakteryzuje się także swoim słodkim smakiem.

Lolo (dostępna bordowa i zielona)

Ma bardzo ciekawe, dekoracyjne liście – karbowane, zielone lub bordowe. Charakteryzuje się także delikatnym, subtelnym smakiem. Pięknie komponuje się z innymi sałatami, jest doskonała do dekoracji półmisków i potraw.

Mizuna (dostępna zielona i fioletowa)

Zwana także japońską musztardą lub japońskim zielem. Jadalne są łodyżki, listki oraz kwiaty. Ma delikatny posmak musztardy. Łodygi i kwiaty są często dodawane do sałatek, jako dodatek do drobiu lub kanapek. Używana głównie do dań azjatyckich.

Musztardowiec (dostępne 3 gatunki)

Na naszej plantacji musztardowiec dostępny jest w trzech odmianach – o liściach fioletowych, postrzępionych lub dużych i gładkich. Ma pikantny, wyrazisty smak musztardy. Doskonale komponuje się z daniami duszonymi, pieczonymi, sosami, pastami i kuchnią orientalną.

Sałata ranna rosa - kryształowiec

Niezwykle piękna sałata pokryta kryształkami, przypominającymi krople rosy. Ma chrupkie liście o słono-słodkim smaku, co sprawia, że świetnie komponuje się z owocami morza i rybami. Soczysta, orzeźwiająca i świeża – doskonała do koktajli i drinków.

Lodowa

Sałata lodowa jest bardzo popularna w kuchni polskiej. Jest wyjątkowo krucha i smaczna. Doskonale łączy się z różnymi dodatkami: owocami, mięsem, jogurtami, serami, warzywami, świeżą bazylią oraz sosami.

Radicchio

Inaczej cykoria sałatowa. Ma piękny, bordowy kolor i lekko gorzki smak. Sprawdza się w mieszankach różnych sałat oraz w towarzystwie serów i wędlin. Lubi słodkawe owoce i niektóre łagodne warzywa. Doskonale smakuje na ciepło, gdzie traci gorzki posmak.

Rukola

Ma przyjemny orzechowy, ostrawy smak oraz bogaty aromat. Może być spożywana zarówno na ciepło jak i na zimno. Nadaje się do wszelkich sałatek, surówek, twarożków, kanapek, sosów, zup czy makaronów. W naszej ofercie dostepne są również kwiaty jadalne rukoli.

Roszponka

Jest głównym składnikiem wielu sałatek. Wspaniale komponuje się z kurczakiem, fetą, serami pleśniowymi oraz warzywami. Listki roszponki idealnie nadają się do dekoracji dań, gdyż ich nasycony kolor urozmaica bladość niektórych potraw. Można też parzyć jej liście jak szpinak i dodawać do zup.

Chryzantema jadalna/sałatkowa

Oryginalną sałatą jest jadalna chryzantema. Zjada się młode pędy tej rośliny. Surowe liście chryzantemy jadalnej można dodawać do sałatek i sushi. Nadają się też do gotowania i jako dodatek do zup oraz potraw przygotowywanych w woku. Świetna także do makreli wędzonej.

Listki botwinkowe

Liście botwiny są orzeźwiające i delikatnie ostre w smaku. Pełne składników odżywczych. W naszej ofercie znajdziesz je w wielu kolorach. Warto stosować je do dekoracji oraz dodawać do sałatek. Świetnie do dekoracji dań głównych i smażenia w głębokim tłuszczy oraz kuchni molekuralnej. Dostępne są przez cały rok.

Pak Choi

To bardzo popularna w Chinach kapusta, wykorzystywana w wielu daniach. Ma soczyste, delikatne liście i duże, białe i chrupkie łodygi. Ma lekko gorzkawy smak. Wspaniale nadaje się do podsmażania. Jest świetnym składnikiem chińskich potrawek i zup.