Warzywa i inne

Znajdziesz u nas także nietypowe warzywa. Różowe i fioletowe buraki, różne odmiany buraka, pasternak i topinambur. Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki i masz ochotę na coś niestandardowego, to dobrze trafiłeś.

Czyściec bulwiasty/błotny

Bulwy czyśćca mają nietypowy wygląd – są krótkie i pokręcone. Dodatkowo mają wyblakły, różowy kolor oraz chrupiącą fakturę. Choć można je jeść na surowo, lepiej potraktować je jak ziemniaki i ugotować, upiec lub usmażyć. Są dobrym zamiennikiem ziemniaków, sprawdzą się jako dodatek do mięs lub składnik zapiekanek. Doskonale komponują się z kaszą podsmażane na maśle.

Topinambur/słonecznik bulwiasty

To bulwa, którą można jeść na surowo – ma słodki, nieco orzechowy smak. Przyrządza się go jednak podobnie jak ziemniaki – gotując, smażąc, czy piekąc. Doskonale smakuje jako dodatek do dań mięsnych (szczególnie upieczony i podany z solą), można dodawać go także do zup i potrawek. Poprzez zawartość inuliny jest bardzo zdrowym, przyjaznym dla organizmu warzywem.

Skorzonera/wężymord

Mało popularne w Polsce warzywo, zwane inaczej czarnym korzeniem lub wężymordem. Jest podłużny i ma brunatną skórkę. W smaku podobny jest do szparagów, jest lekkostrawny i ma wiele wartości odżywczych.

Pasternak

Pasternak to z wyglądu i smaku, warzywo bardzo przypominające korzeń pietruszki. W przeciwieństwie do niej jednak, ma słodki smak oraz zapach. W Polsce nie jest tak popularny, jednak w kuchni anglosaskiej używa się go zamiast pietruszki. Ma wysoką zawartość cukru. Nadaje się świetnie na chipsy. Jest świetnym składnikiem do puree, zup, sałatek, pasztetu warzywnego, gulaszy i potrawek.

Jarmuż

Jarmuż to roślina podobna do kapusty – ma też podobny do niej zapach i smak. Najlepiej jeść go na surowo – jest świetnym składnikiem bardzo zdrowych koktajli. Można robić z niego także zdrowe chipsy. Doskonale nadaje się do dekoracji potraw.

Ziemniaki różowe i fioletowe - truflowe

Ziemniaki różowe i fioletowe zaskakują swoimi intensywnymi, nietypowymi dla tych warzyw kolorami. Poza tym jednak ich smak jest praktycznie identyczny jak zwykłych ziemniaków – są może nieco bardziej wytrawne o chrupiącej skórce. Wspaniale wyglądają w sałatkach, ugotowane, lub jako frytki czy chipsy. Aby zachować fioletową barwę, można dodać podczas gotowania płatki hibiskusa i octu.

Brukiew

Brukiew to warzywo z rodziny kapustowatych. Od zewnątrz jest fioletowa, w środku jednak biała. W smaku jest nieco ostrzejsza od zwykłej kapusty – podobnie jak rzodkiewka czy świeża kalarepa. Można jeść ją na surowo lub gotować. Świetnie pasuje zarówno w sałatkach jak i zupach. Bardzo dobre są puree i kremy z brukwi.

Kapusta dekoracyjna

Jedyna odmiana kapusty, która wykorzystuje się do dekoracji. Ma dobry, delikatny smak, jednak to nie on jest jej głównym atutem – ale wygląd. Rośnie finezyjnymi, kształtnymi liśćmi w pięknych kolorach fioletu, bieli i zieleni. Może odświeżyć i urozmaicić typowe dania z kapusty jak gołąbki czy bigos. Także do smażenia na głębokim tłuszczu i w kuchni molekularnej.

Pomidorki cherry

Pomidorki cherry, zwane także pomidorkami koktajlowymi, to miniatura zwykłych pomidorów. W smaku są nieco słodsze. Wspaniale nadają się do ozdoby potraw oraz do sałatek.

Mini bakłażan

Mini bakłażany to nic innego jak miniaturowa wersja swoich większych braci. Należy się z nimi obchodzić tak samo jak ze zwykłym bakłażanem. Są idealne do przystawek i jako element ozdobny.

Burak - zwykły, żółty, gioccia różowo-biały

Burak to bardzo zdrowe, silnie barwiące warzywo o intensywnym, bordowo-fioletowym kolorze. Jest podstawą barszczu, można wycisnąć z niego orzeźwiający sok, świetnie smakuje też upieczony lub dodany jako surowy do sałatki. Jeśli nie chcemy aby zabarwił resztę dania swoim kolorem, możemy użyć odmiany żółtej (bardziej słodkiej i mniej ziemistej w smaku) lub różowo-białej, które zachowują walory smakowe, pozostają jednak w neutralnej barwie.

Korzeń i liść chrzanu

Chrzan to w Polsce bardzo popularna roślina. Wyrazista, ostra o intensywnym smaku urozmaica nie jedno danie. Korzeń oczywiście można zetrzeć i dodawać do mięs, dzięki czemu nabiorą wspaniałego aromatu. Liście to świetny składnik surówek oraz zup i kiszonek.

Korzeń i liść żywokostu

Korzenie i liście żywokostu to zaskakująco pełne składników odżywczych (także białka) rośliny, które warto dołączyć do swojej kuchni. Mają nieco ogórkowy, soczysty smak. Można stosować go w sałatkach, robić z nim placki, dodawać do zup lub podawać jako przystawkę do innych dań. Do sosów i zagęszczaczy.

Batat

Bataty to słodkie ziemniaki. Na ich bazie powstają świetne zapiekanki, puree i zupy. Gotowane lub pieczone są świetnym dodatkiem do głównych dań. Ze względu na swoją słodycz, można zastosować je do zrobienia ciasta lub puddingu.

Dynia - piżmowa, makaronowa, hokkaido, zwykła

Dynia to wspaniałe, słodkie warzywo o orzechowym posmaku. Łatwo poddaje się obróbce, dlatego świetnie smakuje w zupach, plackach, zapiekankach, ciastach i wielu innych daniach. W naszej ofercie, poza zwykła dynią, znajduje się także dynia piżmowa (zawiera niewiele pestek w porównaniu do tradycyjnej dyni), hokkaido (malutka, którą można jeść razem ze skórką) oraz makaronowa o konsystencji makaronu ryżowego.

Nać kopru anyżowego

Koper to warzywo o bardzo intensywnym aromacie, odmiana anyżowa charakteryzuje się (jak sama nazwa wskazuje), mocnym, anyżowym smakiem i zapachem. Sprawdza się jako dodatek do surówek, sałatek lub przyprawa do mięs. Bardzo trwała dekoracja do łosia wędzonego (nie zwiędnie zbyt szybko jak zwykły koper).

Owoc rokitnika

To specyficzne owoce, podobne nieco do jarzębiny – małe, kuliste o pomarańczowym kolorze. Mają specyficzny, kwaśno-gorzki smak. Można spożywać je na surowo, dodając do owocowych sałatek, świetnie sprawdzają się jako przetwory – soki, dżemy, konfitury czy galaretki.

Owoc czarnego bzu

Owoce czarnego bzu na surowo są trujące, jednak po przetworzeniu zmieniają się w bardzo smaczne, słodko-kwaśne przetwory. Można robić z nich wspaniałe dżemy, konfitury czy sosy do mięs.