Lekka sałatka z żółtymi burakami i owocami to ciekawa propozycja dania na bardzo upalne dni. Dodatek aromatycznych bratków i słonej fety sprawia, że sałatka nie jest banalna, a jej smak staje się wielopoziomowy. Wykorzystaj kwiaty jadalne do przygotowywania swoich dań, aby poprawić ich wygląd i zmienić nieco kompozycję aromatów w potrawie.
Składniki
- około 6-7 liści sałaty rzymskiej
- 2 średniej wielkości żółte buraki
- 5-6 truskawek
- 1 kiwi
- 100 g fety
- kilka jadalnych bratków
- sos: 1 porcja oliwy extra virgin, 1 porcja octu balsamicznego
Przygotowanie
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C przez około 40-50 minut. Studzimy i kroimy w „ósemki”. Myjemy liście sałaty, rwiemy je na kawałki, rozsypujemy w naczyniu. Następnie układamy pokrojonego w ósemki buraka, cząstki kiwi, połówki truskawek oraz fetę pokrojoną w kostkę. Sałatkę dekorujemy kwiatkami bratków. Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem. Można udekorować listkami świeżej melisy lub mięty.
Przepis i dokładne wskazówki przygotowania znajdują się również na stronie mojetworyprzetwory.blogspot.com