salatka-z-zoltym-burakiem

Lekka sałatka z żółtymi burakami i owocami to ciekawa propozycja dania na bardzo upalne dni. Dodatek aromatycznych bratków i słonej fety sprawia, że sałatka nie jest banalna, a jej smak staje się wielopoziomowy. Wykorzystaj kwiaty jadalne do przygotowywania swoich dań, aby poprawić ich wygląd i zmienić nieco kompozycję aromatów w potrawie.

Składniki

Przygotowanie

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C przez około 40-50 minut. Studzimy i kroimy w „ósemki”. Myjemy liście sałaty, rwiemy je na kawałki, rozsypujemy w naczyniu. Następnie układamy pokrojonego w ósemki buraka, cząstki kiwi, połówki truskawek oraz fetę pokrojoną w kostkę. Sałatkę dekorujemy kwiatkami bratków. Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem. Można udekorować listkami świeżej melisy lub mięty.

Przepis i dokładne wskazówki przygotowania znajdują się również na stronie mojetworyprzetwory.blogspot.com

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz